06/11/2011

Lesson 4 : Create a polygon layer


Pewujudan lapisan polygon

Prosedur untuk mewujudkan point atau line adalah sama seperti polygon dimana polygon berbanding dengan lain, adalah paling sukar untuk disediakan. Maka, saya telah menyediakan slideshow step-by-step mengambarkan langkah-langkah untuk mewujudkan lapisan polygon termasuk menetapkan map projection dan mengemaskini attribute table. Fail PDF boleh dimuat turun disini.

Create a polygon layer

The procedure to create a point or line is the same as a polygon in which the polygon is comparatively the most difficult of the three. So I have taken the task of preparing a step-by-step slideshow illustrating how to create a polygon layer inclusive of setting the map projection and updating its attribute table. The PDF file can be downloaded here.


4 comments:

 1. en.abbas,
  saya ada data vector dlm format dgn...qgis hanya boleh convrt .dxf>.shp shj ker?
  cadangan en.abbas apa medium converter yg sy boleh guna utk cnvert data .dgn saya > .shp file?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat Goggle search "convert .dgn to .shp file". Saya nampak online convertor di "http://converter.mygeodata.eu/". Mungkin saudara boleh cuba try.

   Delete
 2. Salam En Abbas, minta tolong berikan ppt slide untuk create map step by step from begining. Saya dah banyak kali try tapi sangkut selepas digitizing...layers vector dan polygon tak menjadi. Ppt slide yg lepas ada gap kat bahagian ini......

  Terima kasih.

  Jasmi...UTP

  ReplyDelete
 3. Slideshow saya telah dihack maka saya elak menyimpannya dimana-mana cloud. Bagaimanapun saya lebih berminat ingin tahu dimana anda sangkut semasa digitzing mudah mudahan dapat saya tolong

  ReplyDelete