07/06/2012

Training: QGIS training, ILKPKT, Bukit Tinggi, 5-6.6.2012

Welcome
Look & learn
East meets West tea break
Lunch time
Hands-on
Latihan: latihan QGIS, ILKPKT, Bukit Tinggi, 5-6.6.2012

Kumpulan ketiga berjaya menghadiri kursus latihan QGIS di ILKPKT, Bukit Tinggi, Pahang. Kini saya dah masak mengenali jalan ke Bukit Tinggi sampai boleh memandu ke sana dengan tutup mata :-D. Lebih kurang 20 orang menyertai kursus tersebut dan nisbah peserta dari pihak berkuasa perancang temapatan: jabatan perancang negeri adalah 4:1. Akan tapi, kami tidak dapat menunjuk cara untuk menginstalasi QGIS Ubuntu kerana masih tersekat oleh Kementerian. Ini telah saya buat permintaan kepada Kementerian dan mereka telah pun selaraskan dengan ILKPKT so harap-harap lain kali ada QGIS Ubuntu.

Training: QGIS training, ILKPKT, Bukit Tinggi, 5-6.6.2012

The third batch of participants attend the QGIS training at ILKPKT, Bukit Tinggi, Pahang. I think by now I know the road to Bukit Tinggi so well I can drive with my eyes closed :-D. About 20 people attended and the ratio of participants from local planning authorities: state planning departments was 4:1. We still could not show how QGIS Ubuntu can be installed because downloading was blocked by the Ministry. I have requested the Ministry to allow this and they have sorted it out with ILKPKT, hopefully the next time there is QGIS Ubuntu.

Peserta

Mohd.Fakri Ismail, MP Kota Bahru
QGIS baru je belajar tapi boleh la ikut sikit-sikit. AKan mohon lagi kursus QGIS untuk memahirkan diri.

Noor Hasliza Mustaffa, MP Kota Bahru
Terbaik

 Zanil Azhar Mad, MP Kota Bahru
Program memang canik, perlu kepada tempoh pengajian yang panjang sedikit

Che Hussin Idrus, MP Kota Bahru
Program amat baik, perlu di adakan setiap masa. Tenaga pengajar amat memuaskan.

Mohd. Fazly Mohd. Razali,  MD Pekan
Perlu lebih masa unutk memahirkan penggunaan dan perlu diadakan latihan asas ...kepada penggunan masing-masing

Nurul Eliza Mohd Yusof, MP Klang
Memerlukan tempoh masa kursus yang lebih untuk mendalami perisian dan latihan yang lebih banyak.

Safei Sarjin, JPBD Negeri Sembilan
Jangka masa kursus perlu ditambah lagi kerana masa yang telah diperuntukkan agak terhad.

Noor Haslinda Abd. Karim, JPBD Pahang
Temph kurus perlu ditambah ... tak sempat untuk memahirkan diri dengan ikon dalam QGIS

Rosli Puasa, MP Hang Tuah Jaya
Dicadangakan supaya disediakan Manual Pengguna (asal) bagi rujukan/panduan peserta kursus. Tempoh masa kursus minta dilanjutkan kepada 3-4 hari supaya dapat memahami lebih banyak dan latihan. DIcadangkan supaya mempuanyai lebih komputer yang sesuai dan selesa untuk pengguna. Kursus yang baik dan perlu diperluasakn dan digunakan QGIS oleh semua agensi kerajaan kerana banyak kelebihan.

Abdul Karim Karate, MP Alor Gajah
Sangat mesra pengguna, Practical dengan pemetaan. Syor buat kursus lagi.

Mohd. Arazi Atan, MP Sepang
Mudah digunakan tetapi perlu masa untuk mahir dan syor digunakan QGIS disemua jabatan.

Airurrizat Anip, MP Sepang
QGIS sangat baik dan perlu dipratiskan utnuk lebih mahir.

Nurul Husna Mohd rafie, MP Selayang
Terima kasih

Shariza Faridah Salim, MP Kluang
Terima kasih

Nik Mahanum Nik Yaacob, MP Kota Bahru
Terima kasih

Siti Saufiah Abdul Hadi, MD Mersing
Terima kasih

6 comments:

  1. Alhamdulillah, nampak kemajuan... Saya rasa lepas ni boleh lah kita buat t-shirt, mesti ramai yg akan tempah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha-ha-ha-ha. You ni Joker lah

      Delete
  2. Congratulations! Those buns and coffee looks good. :)

    Instead of asking participants to download QGIS, how about burning them on discs or ask them to bring flash drives with them so you could provide a "give-away" - participants loves freebies :)

    Besides, downloading is just one issue. For corporate users with locked-down terminals, they may not be allowed to install any software at all.

    Perhaps a live-CD give away is another option to consider. Here's a guide on how to make one: http://hub.qgis.org/wiki/17/Building_Distro_Independent_Linux_Bundle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice idea. Well, participants can take home with them an .exe version if they brought a thumbdrive but I want them to learn the hard way so tell them they are not bound to download from their office but can download from home or even a friend's or relative house. It's no big deal. I also tell them this knowledge we give is not merely to train them at office but they can help train their relatives, children or friends who are interested in furthering their studies in GIS. Then I can see some eyes open wide as they see the QGIS training is not merely limited for office use but can be further capitalize if one knows how to exploit it, one just need to be creative!

      Delete
  3. Salam...Nampak menarik..If saya berminat nak attend training.. Camna saya nak apply ye.. next tranning bila? n di mana... Coz now saya bekerja di SPAD, Policy, Planning & Research Division...In charge bab mappinng.. Now guna MapInfo.. So, if ada official template or invitation training, boley emailkan kepada saya REDUAN di alamat:

    Email :reduan@spad.gov.my
    Tel :03-2268 5634

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Ya, saya juga setuju. Sejak saya muatnaik foto karipap, nampaknya menarik. Disyor saudara emel mustaffa@townplan.gov.my. atau kontak KPKT. En.Mustaffa adalah Urusetia untuk program ni. Saya cuma tukang popep.

      Delete